IBIX

İSTANBUL TERKOS SU MEDENİYETLERİ MÜZESİ

İstanbul‘un ilk modern su tesisi Terkos Su Pompa İstasyonu, Dersaadet Su Şirketi’nin sağladığı sermayeyle Fransızlar tarafından kuruldu. 1928 yılında kurulan iki termoelektrik ünitesiyle elektrik üretilmeye başlandı. Başta tesislerin iç aydınlatma ihtiyacını karşılarken elektrik üretimi, daha sonra Terkos Köyü’nü de içine alan bir aydınlatma sistemine dönüştürüldü. 1928 yılında kurulan Terkos Termoelektrik Tesisleri, Türkiye ’de kurulan ilk elektrik üretim ünitelerinden biriydi.

1952 yılına kadar buharlı sistemler kullanılmış, sonrasında elektrikli pompalar eklenerek geliştirilmiştir.
1980’den itibaren yavaş yavaş işlevini yitiren istasyon, kendi parseli içinde, özgün endüstri yapılarına ek yeni tasarlanan yapılarla desteklenerek 2011 yılında müzeye dönüştürülmeye başlamıştır.

Restorasyon sürecinde tesiste kullanılmış makinaların parçalarının temizliği IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama Sistemi ile yapılmıştır. Hassas yüzey temizliği için mükemmel bir çözüm sağlar.

IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama Sistemleri metal parçaların üzerinde bulunan pas ve kir tabakasını hassas bir silme etkisi yaratarak temizler. Farklı çeşit nozel kullanabilme seçeneği ve basınç ve sarfiyat miktar ayarları gibi kontrolleri operatöre bırakarak uygulamada tam hakimiyet sağlar. Böylelikle deneyimli ellerde mükemmel sonuç elde edilir.

Related Posts