IBIX

Nur-u Osmaniye Camii

Nuruosmaniye Camii, İstanbul’da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alın yapı 1748-1755 yıllarında Mustafa Ağa ve yardımcısı Simon Kalfa tarafından inşa edilmiştir. Batılılaşma eğilimlerinin mimaride ortaya çıkmaya başladığı bir devirde ortaya çıkan camii ve külliyesi, Osmanlı mimarisinde bir dönüm noktası sayılmaktadır.

Barok üslûbun etkisiyle meydana ge­len bu karekteristik camiin iç avlusu, klâ­sik plân esasından bütünüyle ayrılmış olup yarım, daire şeklinde 12 sütün üzerine otu­ran 14 kubbesi bulunmaktadır. Camiin asıl iç kısmı kare plân üzerine yapılmıştır.

2010-2012 yılları arasında restorasyona giren camiinin cephelerinde taş yüzey temizliği için IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama Sistemleri kullanılmıştır.

IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama Sistemleri seçici-kontrollü ve hassas bir şekilde yüzey temizliği yapılabilmesine olanak sağlar. Taşın patinasına zarar vermez. Klasik kumlama sistemleri aşındırma, parça koparma mantığı ile çalışırken IBIX yüzeysel silme etkisi gösterir. Çalışmanın her aşaması kontrol edilebilir. Sulu ve kuru püskürtme yapabilir. Son derece düşük basınçlarda daha az sarf malzeme tüketerek daha etkin bir yüzey temizliği çalışması yapılabilmesine imkan verir. CE , PED sertiifikalı, kullanımı güvenli bir cihaz olup sadece Tükiye’de değil yurt dışında da restorasyon çalışmalarında hassas mekanik temizleme yöntemi olarak kabul görmüş bir sistemdir.

Related Posts