IBIX

EDİRNEKAPI MİHR-Î-MÂH SULTAN CAMİİ

Mihr-î-Mâh Sultan Camii

Letoon Mimarlık olarak, benzersiz dokunuşlarıyla Türk Mimarisi’nin en büyük ustası Mimar Sinan’ı ölümünün 432.yılında saygıyla anıyoruz.

Bugüne özel olarak Mimar Sinan’ın yapılarından biri olan İstanbul’un Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde surların hemen yanında bulunan Mihr-î-Mâh Sultan Camii’den bahsedeceğiz. 1562-1565 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılmıştır.

Dikdörtgen planlı caminin etrafında medrese, mektep, türbe, hamamlar vardır. 37m yükseklikteki kubbe üçer kemere yaslanır, yanlarda ikişer sütun, sağda ve solda üç kubbe bulunur. Mihrap ve minber taş işçiliğiyle yapılmıştır.

2007 yılında restorasyon sürecine giren yapı yapının taş yüzeylerinin temizliğinde IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama Sistemleri kullanılmıştır.

IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama Sistemleri seçici, hassas ve kontrollü bir şekilde çalışmaya olanak sağlaması ile restorasyon çalışmalarında sadece ülkemizde değil dünyada da kabul görmüş, onaylı bir cihazdır. Aşındırma mantığı ile değil yüzeysel silme etkisi ile çalışır. Malzemenin patinasını korur. Daha detaylı bilgi için web sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Related Posts