IBIX

NUSRETİYE CAMİİ

İstanbul’un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak bilinen yapı 1823’teki Firuzağa yangınında yanmış olan “Arabacılar Kışlası Camii”’nin yerinde II. Mahmut tarafından yaptırılmıştır. “Nusretiye” adı verilen camii, 1826’da ibadete açılmıştır.

Caminin mimarlığını Osmanlı’ya sonradan saraylar, köşkler inşa edecek Balyan ailesinin ilk kuşağından Meremetçi Bali Kalfa ‘nın oğlu Krikor Amira Balyan üstlenmiştir. 3 yıl süren inşaatın sonunda, 8 Nisan 1826’da Sultan II. Mahmut, saltanat kayığı ile Tophane İskelesi’ne çıkıp yere serilmiş değerli kumaşların üzerinde at sırtında ilerleyerek camiye gelerek, açılışı yapmıştır. Açılış töreninde topçu birliklerini selamlayıp yeniçerileri selamlamadığı görülen II. Mahmut’un birkaç ay sonra yeniçeri ocağını kaldırması üzerine yeniçerilere karşı kazandığı zaferin anısına camiye “Nusretiye” denilmeye başlandığı da söylenir.

Osmanlı’nın sur dışında en büyük eseri olan Nusretiye Camii, 2009 yılında restorasyona girmiştir. Nusretiye Camii gibi önemli tarihi eserlerin restorasyonunda uygun yüzey temizliği yapılması oldukça önemlidir. Yanlış uygulama, esere zarar verebileceği gibi yetersiz uygulama da üzerine gelecek koruma ürünlerinin etkinliğini azaltır. Bu noktada IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama Sistemleri en doğru tercihtir.

IBIX, Direk atış yaparak aşındırma ve/ veya parça koparma mantığı ile değil, merkezkaç akım etkisi ile silme etkisi ile çalışır. Tamamen kontrollü çalışabilmeye olanak sağlaması, basınç ayarı, sarf malzeme püskürtme oran ayarı, farklı özelliklerde nozzle kullanımı, yüzeye ve yüzey kirinin niteliğine göre kullanılabilecek sarf malzeme çeşitliliğinin artması gibi avantajlar IBIX Ekolojik Mikro-Kumlama sistemlerini restorasyon sektöründe en doğru tercih haline getirmektedir.

Related Posts